Jarná únava - ako s ňou zatočiť?

Jarná únava - ako s ňou zatočiť?

Príšerná bolesť hlavy, nevoľnosti a neprekonateľná chuť na spánok. Ak v tomto období pociťujete zmes týchto pocitov, s najväčšou pravdepodobnosťou trpíte jarnou únavou.

 

Hoci jarná únava nie je choroba, a tak ani medicínska diagnóza, nie je to žiadny mýtus, ale obecne známy a akceptovaný jav, ktorý netreba ignorovať. Je však dobré vedieť, ako jej predchádzať a ako si s ňou poradiť.

 

Marec, poberaj sa starec.

Ak vám na jar ubúda energia, netreba prepadať panike. Dôvodom bude najskôr prudká zmena počasia. Rýchle prechody sprevádzajú nielen teplotné zmeny, ale aj rozdiely tlaku vzduchu.  Chýbajúce vitamíny, nedostatok slnečnej energie i znížená pohybová aktivita oslabujú obranyschopnosť aj u zdravých ľudí, ale jar je obzvlášť nepríjemná pre ľudí s rôznymi ochoreniami. Mnohí ľudia, aj bez zjavných zdravotných problémov, sú v dňoch s častými zrážkami podráždení, pesimistickí, prípadne trpia častými migrénami. U starších ľudí nedokážu tieto mechanizmy zase pružne reagovať a môžu byť dokonca príčinou úmrtia.

 

Hlavne pomaly

Na zmiernenie jarnej únavy je dôležitý pohyb. Najefektívnejšie pôsobí, ak sa mu venujete na čerstvom vzduchu. Ten pomáha prečistiť hlavu aj psychické nabudenie. „Vaše telo ocení, ak si naplánujete tzv. mierne aktivity, hlavne ale nič nesiľte - dôležité je, začať pomaly. Ak vás baví rýchla chôdza, obujte sa do toho, ak preferujete prechádzky, na štart úplne stačí aj polhodinka,“ radí zakladateľ NDTV Academy, Ladislav Jankowitch.

 

Nepodceňujte vitamín C

Po zime býva výrazne znížená najmä hladina vitamínu C. Siahnite po citrusových plodoch, červenej paprike, rajčinách a zemiakoch. Vitamíny by mali ľudia dopĺňať nielen na jar, ale počas celého roka. Po zime je však ich koncentrácia v tele omnoho nižšia. „Organizmus sa pomaly adaptuje na teplo, vo vzduchu je množstvo alergénov, počasie sa mení a telo je tak vystavené nadmernému stresu. Práve preto je vhodné prijímať väčšie množstvo vitamínu C, či už zo stravy alebo z doplnkov, ktoré pomôže telu adaptovať sa “ prízvukuje Jankowitch. Neignorujte však ani iné vitamíny, najmä v podobe čerstvej zeleniny a ovocia. Proti únave bojujú aj vitamíny skupiny B, ktoré sú rozpustné vo vode.