Imunita – žiadna veda! Pracujte na jej posilnení každý deň

Imunita – žiadna veda! Pracujte na jej posilnení každý deň

Jar síce znamená oteplenie a aj keď by sa mohlo zdať, že sa všetko krásne zotavuje, naše telo dostáva poriadne zabrať. Príchodom teplých dní nás ohrozujú rôzne choroby, virózy a prejavujú sa alergie. Preto je obzvlášť dôležité, aby sme na svojej imunite intenzívne pracovali každý deň.

Imunitu zhoršuje zlá psychika

Je vedecky dokázané, že dlhodobý vplyv negatívnych emócií sa prejavuje zhoršenou imunitou. Vplyvom stresu a smútku sa všetko mení bez ohľadu na to, či je človek zdravý alebo nie. Jednoducho povedané, psychické ťažkosti spôsobia problémy s imunitnou aj napohľad úplne zdravému človeku. Ľudia trpiaci dlhodobým stresom či depresiami sú vzhľadom na oslabený imunitný systém viac náchylní na infekcie a zápaly. Zaujímavosťou je napríklad to, že ak človeku zomrie jeho partner alebo iná blízka osoba, môže trvať až celý rok, kým sa úplne obnoví jeho imunitný systém na takú úroveň populačného priemeru.

Niektorým ochoreniam, ktoré podliehajú genetike nie je možné predísť, ale môžeme ich mierne ovplyvniť. Sú nimi napríklad cukrovka 1. typu a do istej miery aj alergické ochorenia. Za stav svojej imunity sme však ale do veľkej miery zodpovední sami.

Ako ju posilniť?

Základom je zdravý životný štýl, dostatok pohybu a vyvážená strava. Na podporu imunity je vhodné praktizovať nejaký šport. Vhodné je aj dodržiavanie všeobecných zásad otužovania, ako aj saunovania. Imunita totiž ide ruka v ruke so zdravým životným štýlom. Nepodceňujme preto ani ten a dbajme na to, aby sme sa o seba starali čo najlepšie. Očkovanie proti vybraným infekčným chorobám, správna liečba infekcií a chorôb pod dohľadom praktického lekára či pediatra, prípadne špecialistu je cesta k zdravšiemu organizmu. Netreba  podceňovať obdobie zotavovania sa po chorobe.

Urobte pre seba a svoju imunitu niečo viac:

  • doprajte si dostatok spánku
  • dodržiavajte pitný režim
  • dbajte na dôkladnú hygienu rúk
  • jedzte vitamíny, najlepšie v prirodzenej forme
  • denne si doprajte aspoň 5 kusov ovocia a zeleniny a uvidíte, že sa budete cítiť oveľa zdravšie
  • vyskúšajte saunu. Saunovať sa môžu aj trojročné deti, samozrejme, predtým je vhodné lekárske vyšetrenie, aby ste im saunovaním neublížili.