Ako nahradiť mäso? Poradíme vám!

Ako nahradiť mäso? Poradíme vám!

Vo svojom okolí určite poznáte niekoho, kto odmieta konzumáciu mäsa. Vysvetľuje to nechuťou k zabíjaniu zvierat či ako prínos pre svoje zdravie. Ak máte na tento štýl rôzne názory, viete, čím sa dá mäso nahradiť, aby ste mali vždy dostatok dôležitých zložiek v potrave?

 

História

Rozmach vegetariánstva v súčasnosti nastal po roku 1908, kedy bola založená Medzinárodná vegetariánska únia. Najväčší rozkvet však tento trend zaznamenal po 2. svetovej vojne, keď sa spoločnosť vydala cestou ochraňovania práv zvierat. Vegetariánstvo sa tu však neobjavilo len tak z ničoho nič. Vyznačujú sa ním rôzne náboženstvá ako budhizmus, hinduizmus, islam a iné. Kresťania to mali už aj v minulosti jednoduchšie. Zakázaná bola iba konzumácia krvi a udusených zvierat. 

 

Akokoľvek o vegetariánstve premýšľate, mali by ste mať na pamäti, že strava ochudobnená o mäsové výrobky je chudobná aj na niektoré nutrične významné látky, ktoré by sme ako bylinožravce mali vedieť vo svojom jedálničku nahradiť.

 

Alfou a omegou sú bielkoviny. Áno, vegetariánska strava je často ochudobnená o dôležité aminokyseliny, ktoré sa plnohodnotne vyskytujú takmer výhradne v mäse. Tieto aminokyseliny možno však správnou skladbou jedálnička v dostatočnej miere nahradiť, preto ak k vegetariánstvu budete pristupovať správne, nedostatku proteínov sa báť nemusíte.

 

Zabúdaný vitamín B12, ktorý sa okrem droždia vyskytuje iba v živočíšnych produktoch často chýba najmä u vegetariánov. Jeho nedostatok sa môže prejaviť chudokrvnosťou, nervovou labilitou, svalovou slabosťou či dýchavičnosťou a nechutenstvom. Ak sa rozhodnete nejesť mäso, na tento vitamín rozhodne nezabúdajte a radšej si ho kúpte ako doplnok stravy v lekárni. Vegetariáni by si ďalej mali strážiť aj dostatočný príjem vitamínu A a D.

 

Ďalším z mikroživín je železo, ktoré sa tiež vyskytuje v najväčšom zastúpení práve v mäse. Železo nájdeme aj v rastlinných produktoch, ale majte na pamäti, že najlepší vstrebateľnosť tohto prvku je práve z mäsa.

 

Sója, najväčší obľúbenec vegetariánov

Sója je pre mnohých vegetariánov skvelým zdrojom plnohodnotných bielkovín, preto by na ich stole rozhodne nemala chýbať. Buďte však obozretní v akej forme sóju konzumujete a vyberajte iba fermentované produkty ako je potrebné tempeh alebo miso. V inom prípade obsahuje sója anti nutričné ??látky, ktoré nášmu telu príliš neprospievajú.

 

Vajcia

Ako vegetariáni si rozhodne doprajte vajcia v akejkoľvek podobe, vaječný bielok totiž obsahuje najkvalitnejšie proteíny, aké si len môžeme priať. Ak vajcia konzumujete príliš často, radšej uberte na žĺtkoch bohatých na cholesterol a doprajte si skôr bielka.

 

Strukoviny

Šošovica, fazuľa, hrach, ale aj arašidy sú významným zdrojom aminokyselín, ktoré sa v našom tele syntetizujú na bielkoviny. Nezabudnite cez deň konzumovať aj dostatok obilnín, medzi ktoré patrí napríklad ryža či kuskus.

 

Orechy

Ako vegetarián zaraďte do svojho jedálnička oriešky akéhokoľvek druhu, dávajte však pozor na ich množstvo. Vrecko arašidov denne rozhodne neodporúčame, skonzumovali by ste tak príliš vysoké množstvo tuku a energie.